Kardeşi Ölen Birine Ne Denir ?

Ozkul

Global Mod
Global Mod
Öksüz Maaşı Nedir?

Öksüz maaşı, anne veya babası hayatta olmayan, belirli koşullara sahip çocuklara devlet tarafından verilen bir sosyal yardımdır. Türkiye’de öksüz maaşı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında, anne ya da babası vefat eden bireylerin, bir süreliğine maddi açıdan desteklenmesini sağlar. Bu yardım, bireylerin geçimlerini sağlayabilmesi ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi adına oldukça önemlidir.

Öksüz Maaşı Kimlere Verilir?

Öksüz maaşı, yalnızca anne ya da babası hayatta olmayan çocuklara verilir. Ancak, öksüz maaşı alabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar aşağıda sıralanmıştır:

1. **Ebeveynin Vefat Etmesi**: Başvuru yapacak kişinin, öksüz maaşını alabilmesi için en az bir ebeveyninin vefat etmiş olması gerekmektedir.

2. **Yasal Velayet**: Çocuk, anne ya da babasının ölümünden sonra yasal olarak bakılmakta olduğu kişi veya kurum tarafından destek almalıdır. Genellikle çocuklar anne ya da babalarının ölümünden sonra yakın akrabaları veya devlete bağlı kuruluşlar tarafından bakılır.

3. **Yaş Kriteri**: Çocuğun 18 yaşından küçük olması gerekmektedir. Eğer çocuk 18 yaşını doldurduktan sonra eğitimine devam ediyorsa, eğitim süresince maaş almaya devam edebilir. Ancak, bu durum için bir okul belgesi veya öğrenci belgesi gerekebilir.

4. **Maddi Durum**: Öksüz maaşı alabilmek için başvurulan kişinin, belirli bir maddi duruma sahip olması gerekmektedir. Bu, devletin belirlediği kriterlere göre yapılan gelir testine bağlıdır.

Öksüz Maaşı Nasıl Alınır?

Öksüz maaşı almak için başvurulması gereken resmi kurum, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’dur. Aşağıda, öksüz maaşını almak için takip edilmesi gereken adımlar sıralanmıştır:

1. **Gerekli Belgelerin Hazırlanması**:

- Vefat eden ebeveynin ölüm belgesi

- Çocuğun nüfus cüzdanı veya kimlik belgesi

- Ebeveynin sosyal güvenlik numarası ve emeklilik durumu

- Çocuğun eğitim belgesi (eğer 18 yaşından büyükse ve eğitim hayatına devam ediyorsa)

Başvuruda gereken belgeler, başvurulan kuruma göre değişebilir. Bu nedenle, önceden SGK veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan kesin bilgi alınması gereklidir.

2. **Başvuru Yapma**:

Başvuru için, çocuğun veya bakımına bakacak kişinin SGK il müdürlüğüne veya sosyal hizmetler müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. Başvurular, şahsen yapılabileceği gibi internet üzerinden de yapılabilir. Başvuru sırasında, yukarıda belirtilen belgeler tamamlanmalıdır.

3. **Gelir Testi ve Değerlendirme**:

Başvuru yapıldıktan sonra, başvuru sahibinin maddi durumu SGK tarafından incelenir. Bu inceleme sırasında ailenin gelir durumu göz önünde bulundurulur. Eğer başvuru sahibinin gelir durumu belirli bir sınırın altında ise, öksüz maaşı almasına karar verilir.

4. **Sonuç ve Maaşın Ödenmesi**:

Başvuru sonucu, SGK tarafından verilen karara göre öksüz maaşı ödemeleri yapılır. Maaş ödemeleri, belirli aralıklarla banka hesaplarına yatmaktadır. Öksüz maaşı, düzenli olarak her ay ödenir ve bu yardım çocuk 18 yaşını doldurana kadar devam eder.

Öksüz Maaşı İçin Hangi Şartlar Gereklidir?

Öksüz maaşı alabilmek için bazı temel şartların yerine getirilmesi gereklidir. Bu şartlar şunlardır:

1. **Ebeve